CVProff

CV-malerBloggKontaktOm ossHjelpesenter
Alle artiklerCV

Referanser på CV: Må man ha det?

CVProff

CVProff

Referanser på CV: Må man ha det?

Du har funnet drømmejobben. En jobb som matcher både dine ferdigheter, lidenskaper og karrieremål. Aller helst vil man jo bare ta en telefonsamtale og sikre jobben på drøye 5 minutter.

Så enkelt er det jo dessverre ikke. Jobbsøknaden må skrives, og ikke minst. CV-en må lages. Kanskje har du allerede en CV fra tidligere, men CV-en bør uansett tilpasses til den spesifikke stillingen du søker på.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på et tema som mange er usikre på. Nemlig referanser på CV-en. For er det egentlig nødvendig å inkludere referanser? Og bør man liste ut fullstendige referanser, eller holder det å oppgi at referansene er tilgjengelig ved forespørsel?

Referanser på CV: Kortversjonen

  • Hva er referanser? En referanse er en person som kan bekrefte dine ferdigheter og erfaringer overfor potensielle arbeidsgivere.
  • Fullstendige referanser: Disse referansene inkluderer navn, kontaktinformasjon og firma på CV-en.
  • Referanser på forespørsel: Her oppgis det på CV-en at referansene kun er tilgjengelige ved forespørsel. Arbeidsgiveren vil da måtte ta kontakt med deg for å få kontaktinformasjon til referansene.
  • Ta hensyn til stillingsutlysningen: Tilpass CV-en basert på kravene i stillingsutlysningen. Nevnes det at referanser er ønskelig, bør du inkludere fullstendige referanser.
  • Forhør deg med referansen i forkant: Få tillatelse fra referansen før du fører dem opp på CV-en.
  • Forsikre deg om positiv tilbakemelding: Sørg for at referansen er forberedt på å gi en positiv attest om deg til potensielle arbeidsgivere.

Det enkleste først: Hva er referanser?

Referanser er en viktig del av de aller fleste CV-er. En referanse er en person som kan bekrefte både ferdighetene og erfaringene dine ovenfor andre arbeidsgivere. Helt enkelt forklart er altså en referanse en person som skal kunne gå god for deg, og kunne bekrefte at du passer til stillingen.

De vanligste personene å føre opp som referanser er ledere fra tidligere jobber du har hatt, eller jobben du har nå. Men en referanse trenger ikke nødvendigvis være en tidligere sjef.

I flere tilfeller kan det være relevant å føre opp tidligere kolleger eller veiledere du har jobbet tett med som referanser. Om du har begrenset arbeidserfaring kan du faktisk også føre opp en tidligere lærer som referanse. Det viktigste er at referansen har god kjennskap til deg som person, og hvilke ferdigheter du innehar.

Avklar alltid med vedkommende før du fører de opp som referanser på CV-en, slik at de er forberedt på at potensielle arbeidsgivere kan ta kontakt.

Tips: Med vår CV-bygger kan du enkelt velge om referansene skal vises fullstendig, eller om de kun oppgis ved forespørsel.

Sikre deg et intervju til drømmejobben med CVProff

Lag din profesjonelle CV på kun 10 minutter. Design og utform din CV-mal og søknad fra hvor som helst, og last ned direkte fra vår CV-bygger.

Er det nødvendig med referanser på CV-en?

Referanser er faktisk en større del av en CV enn det mange tror. Mangel på referanser kan i verste fall vitne om at tidligere arbeidsgivere ikke har vært fornøyd med deg som arbeidstaker.

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Du trenger ikke nødvendigvis føre opp referanser for alle jobbene du tidligere har hatt.

La oss ta et eksempel. Du søker på en stilling som markedsfører. Da er det lite relevant å føre opp referanser fra en 10 år gammel stilling som butikkmedarbeider, om du har hatt flere andre jobber i mellomtiden.

Optimalt sett bør referansene være relevante til den stillingen du søker på.

Men hva om jeg ikke har noe arbeidserfaring?

På et eller annet tidspunkt må alle søke sin første jobb. Da kan det jo være vanskelig å finne gode referanser, til tider nesten umulig.

Om du er ung, nyutdannet eller ikke har tidligere arbeidserfaring, er det helt naturlig at referanser ikke inkluderes på CV-en. De aller fleste arbeidsgivere vil forstå dette.

Bruk våre CV-maler

Kom i gang med vår CV-bygger, og lag din profesjonelle CV på noen få minutter.

cta

Ta hensyn til stillingsutlysningen

Når CV-en skal utformes er det viktig at du tar hensyn til selve stillingsutlysningen. Mange gjør nemlig den feilen at de kun har én eneste CV som de bruker til alle søknadene.

Denne strategien kan fungere, men vi anbefaler på det sterkeste at du tilpasser hver CV til jobben du søker på. Dette vil gi arbeidsgiveren bedre innblikk i hvorfor akkurat du passer til jobben. Samtidig unngår du at CV-en blir for generell, slik at den ikke skiller seg ut i mengden.

Det er her stillingsutlysningen kommer inn i bildet. Mens noen stillingsannonser spesifikt ber om referanser som en del av CV-en, kan andre være åpne for at du oppgir referansene kun ved forespørsel. Her gjelder det altså å lese stillingsutlysningen nøye!

Fullstendige referanser

Fullstendige referanser vil si at du oppgir både navn, kontaktinformasjon og firma for din referanse. Dette kan du enkelt legge til i vår CV-bygger, og designet på referansene kan tilpasses basert på hvilken mal du velger.

Her ser du et eksempel på en ryddig og oversiktlig utlisting av fullstendige referanser, fra en av våre mest brukte CV-maler. I eksempelet kommer det tydelig frem hvilken bedrift referansen er knyttet til, og kontaktinformasjonen listes ut på en oversiktlig måte.

CV-maler som er godt egnet for fullstendige referanser

Under ser du et utvalg av våre CV-maler som er blitt brukt av tusenvis av andre. Her kan du enkelt tilpasse både skrifttype, størrelse og design. Disse malene passer perfekt for deg som vil liste ut fullstendige referanser på en oversiktlig måte.

CV-mal fra CVProff med navn New York

Referanser på forespørsel

I stedet for å liste opp kontaktinformasjonen til dine referanser direkte på CV-en, kan du velge å oppgi at referansene er tilgjengelige ved forespørsel.

Om det ikke nevnes spesifikt i stillingsannonsen at referanser er ønskelig, vil det som regel være tilstrekkelig å oppgi referansene kun ved forespørsel.

Referanser til CV-en: Kort oppsummert

Når du har funnet drømmejobben, er det viktig at du vurderer både om og hvordan du skal inkludere referanser på CV-en din.

Referanser utgjør en viktig del av de fleste CV-er, og de kan bekrefte dine ferdigheter og erfaringer overfor arbeidsgiveren. Det er imidlertid viktig at du vurderer om referansene matcher stillingen du søker på. Her gjentar vi at referansen bør være relevant til stillingen, så langt det lar seg gjøre.

Husk at det viktigste er å tilpasse din CV til den spesifikke stillingen du søker på. Om stillingsutlysningen oppgir at referanser er ønskelig, bør fullstendige referanser inkluderes. Nevnes det ingenting spesifikt om referanser, holder det i de fleste tilfeller å oppgi dem ved forespørsel.

Og sist, men ikke minst. Forhør deg alltid med vedkommende som skal føres opp som referanse i forkant, og forsikre deg om at referansen vil uttale seg positivt om deg!

Bruk våre CV-maler

Kom i gang med vår CV-bygger, og lag din profesjonelle CV på noen få minutter.

cta
cv

LAG EN GOD CV

Kom i gang med din profesjonelle CV i dag.


CVProff

CVProff

CVProff tilbyr et bredt utvalg verktøy og ressurser for å hjelpe deg med å lage en profesjonell CV og søknad / følgebrev. Med vår avanserte CV-bygger kan du velge mellom over 15 ulike CV-maler. Vår AI-robot hjelper deg med å skrive gode oppsummeringer for både arbeidserfaring og utdanning. Med CV-byggeren kan du også tilpasse både farger, skriftstørrelse og rekkefølge på innholdet i CV-en. Det samme gjelder for våre søknadsmaler. Her får du komplette følgebrev i ulike design, og AI-roboten hjelper deg med å utforme gode tekster basert på stillingen du skal søke på. Vårt mål er å hjelpe deg med å lande drømmejobben, ved å gi deg de beste verktøyene og ressursene.


Relaterte artikler