CVProff

CV-malerBloggKontaktHjelpesenter
Alle artiklerCV

Trenger man å skrive førerkort på CV-en?

CVProff

CVProff

Trenger man å skrive førerkort på CV-en?

Det er litt delte meninger om hvorvidt man bør inkludere førerkort man har på CV-en eller ei. Noen mener det er helt unødvendig, mens andre mener det er viktig informasjon for arbeidsgiveren å ha tilgjengelig. Hovedsakelig avhenger det av selve stillingsutlysningen.

I denne artikkelen ser vi nærmere på ulike situasjoner hvor det er relevant å liste opp førerkort på CV-en. Samtidig ser vi på både fordeler og ulemper.

Kortversjonen

 • Ta hensyn til stillingen: Førerkort bør kun listes på CV-en hvis det er spesifikt nevnt som et krav i stillingsutlysningen, eller når det er en fordel for stillingen du søker på.
 • Fordeler med å inkludere førerkort:
  • Enkelt for arbeidsgiveren å få oversikt.
  • Viser at du er mobil, som kan være nyttig i enkelte stillinger.
  • Kan vise ansvarsevne for yngre jobbsøkere.
 • Unngå irrelevante førerkort: Unngå å inkludere førerkort som ikke er relevant for stillingen du søker på. Dette kan oppfattes som unødvendig eller desperat.
 • Det viktigste: Bruk sunn fornuft for å avgjøre om førerkortet skal med på CV-en. Inkluder førerkort hvis det er krav til stillingen, men unngå å inkludere det hvis det ikke tilfører noen verdi til CV-en.

Ta hensyn til stillingsutlysningen

Som alltid bør du ta utgangspunkt i stillingsutlysningen når du skal skrive CV-en din. Førerkort er relevant å føre opp på CV-en når det er en forutsetning for stillingen du skal søke på.

Dersom stillingsannonsen spesifikt nevner at du må ha førerkort, bør du sørge for å oppgi dette på CV-en din. Typiske stillinger hvor førerkort er påkrevd, eller en fordel, er:

 • Budbilsjåfør.
 • Bussjåfør.
 • Politi.
 • Taxisjåfør.
 • Ambulansesjåfør.
 • Brannmann.
 • Militærpersonell.
 • Pizzabud.
 • Andre yrker som sjåfør.

Så kan man jo spørre seg. Er det egentlig nødvendig å informere om at du har førerkort på bil (klasse B) om du søker jobb som eksempelvis taxisjåfør? Eller førerkort på buss om du søker jobb som bussjåfør?

For de fleste arbeidsgivere vil det være en selvfølge at du har førerkort om du søker en jobb som sjåfør, eller et annet yrke hvor førerkort er 100% nødvendig.

Vi anbefaler likevel at du inkluderer informasjon om førerkort du har på CV-en i disse tilfellene. Da er det ingen tvil for arbeidsgiveren at du har de grunnleggende kvalifikasjonene som trengs for stillingen. Med våre CV-maler listes førerkort ut på én enkelt linje, og tar derfor minimalt med plass CV-en.

Bruk våre CV-maler

Kom i gang med vår CV-bygger, og lag din profesjonelle CV på noen få minutter.

cta

Førerkort kan gi deg en fordel ovenfor andre søkere

Å ha førerkort på CV-en kan gi en fordel ovenfor andre søkere. Spesielt i yrker hvor ulike førerkort-klasser ikke er påkrevd, men nyttige.

La oss ta en lagermedarbeider som eksempel. Her er det ikke alltid et krav med truckførerbevis (klasse T1), men å inneha dette viser at du kan bidra på flere områder i lagerdriften. Som søker vil du bli sett på som mer allsidig i stillingen, som igjen kan gi deg en fordel ovenfor andre søkere.

For en taxisjåfør kan klasse D1 (minibuss) bidra til at du skiller deg ut blant søkerne. Selv om klasse B er det viktigste her, viser du ovenfor arbeidsgiveren at du også kan kjøre maxitaxi ved behov.

Om førerkort du har er relevant for stillingen, kan du altså ta de med på CV-en. Bare pass på at de er relevante for stillingen.

Unngå førerkort som ikke er relevante

På den andre siden er det situasjoner der det ikke er like relevant å inkludere førerkort på CV-en. Dersom du søker på en kontorjobb der det ikke er behov for å kjøre bil i arbeidstiden, trenger du ikke å nevne noe om førerkort.

Selv om du velger å inkludere førerkort på CV-en, trenger du heller ikke liste opp alle førerkortene du har. Søker du jobb som bussjåfør er det helt uinteressant for arbeidsgiveren å vite at du har førerkort på motorsykkel i tillegg. Hold deg enkelt og greit til førerkort som er relevante.

Sikre deg et intervju til drømmejobben med CVProff

Lag din profesjonelle CV på kun 10 minutter. Design og utform din CV-mal og søknad fra hvor som helst, og last ned direkte fra vår CV-bygger.

Fordeler med å inkludere førerkort på CV-en

Det er noen fordeler ved å inkludere førerkortet på CV-en. For noen arbeidsgivere kan det være relevant å ha denne informasjonen raskt tilgjengelig. Vi ser nærmere på noen av fordelene, før vi går løs på ulempene.

Enklere for arbeidsgiveren

En av de største fordelene med å inkludere førerkortet på CV-en er at det blir enklere for arbeidsgiveren å vurdere kvalifikasjonene dine. Dersom stillingen krever at du har førerkort, slipper arbeidsgiveren å spørre om dette i tillegg til å gå gjennom CV-en din.

Arbeidsgivere har ofte mange CV-er å gå gjennom når de lyser ut en stilling. Ved å inkludere førerkortet på CV-en, vil du gjøre det enklere for arbeidsgiveren å se at du oppfyller kravene til stillingen.

Viser at du er mobil

For noen stillinger er det en fordel at man er mobil, og har muligheten til å reise til ulike arbeidssteder og / eller kunder. Et eksempel her er jobb som selger, hvor kundebesøk ofte kan være nødvendig.

Viser evne til å ta ansvar

Om du er ung kan førerkort vise at du evner å ta ansvar. Har du førerkort, har du jo tross alt bestått førerprøven, og viser dermed at du kan håndtere ansvar og ta riktige avgjørelser.

Dette tipset er for øvrig mest rettet mot yngre jobbsøkere, helst under 20 år. Arbeidserfaringen for denne aldersgruppen er gjerne begrenset, og du viser i det minste til at du har brukt tiden på noe fornuftig.

Ulemper ved å inkludere førerkort på CV-en

Det er ikke bare fordeler ved å føre opp førerkort på CV-en. Vi ser nærmere på noen av de vanligste ulempene.

Førerkortet er ikke relevant for stillingen

Vi har allerede vært inne på det. Om førerkortet ikke er relevant for stillingen, vil det raskt oppfattes som unødvendig informasjon for arbeidsgiveren. I verste fall kan arbeidsgiveren bli litt oppgitt, og få en mer negativ innstilling til CV-en din.

I tilfeller hvor førerkort ikke er relevant, bør du heller fokusere på å fremheve andre kvalifikasjoner du innehar som er relevante for stillingen.

Kan oppfattes som desperat

Fun fact: Jeg husker fortsatt med skrekk og gru den første jobben jeg søkte. Stillingen var kundebehandler på et call center, hvor det altså ikke er relevant å føre opp førerkort. Ikke nok med at jeg inkluderte førerkort for lett motorsykkel og bil. Jeg rundet det hele av med disponerer egen bil. Du gjettet riktig – jeg fikk ikke jobben.


I flere tilfeller kan det rett og slett oppfattes som litt desperat å skrive førerkort på CV-en. Om førerkortet overhodet ikke er relevant til stillingen, vil det kunne se ut som om du prøver for hardt å imponere arbeidsgiveren.

Det fungerer med andre ord mot sin hensikt. Arbeidsgiveren stusser over hvorfor du har valgt å inkludere noe som ikke er relevant til stillingen, og blir samtidig litt skeptisk til din vurderingsevne. Akkurat som når jeg løftet frem at jeg disponerte egen bil, som var lite relevant for stillingen. Og nokså desperat.

Førerkort på CV-en: Kort oppsummert

Med både fordeler og ulemper ved å inkludere førerkortet på CV-en, kan det være vanskelig å vite hva man bør gjøre. Her er det viktig å bruke sunn fornuft, og vurdere om førerkortet er relevant for stillingen du søker på.

Dersom stillingen krever førerkort, bør du som regel alltid inkludere dette på CV-en. Dersom stillingen ikke krever førerkort, bør du vurdere om det er andre kvalifikasjoner du heller bør fremheve. På den måten kan du unngå at arbeidsgiveren oppfatter informasjonen som unødvendig.

Uansett om du velger å inkludere førerkortet eller ei, bør du alltid sørge for at CV-en din er ryddig og oversiktlig. På tampen må vi selvfølgelig nevne at du enkelt lage en profesjonell CV i vår CV-bygger, hvor du kan velge blant flere ulike CV-maler.

Sikre drømmejobben med en profesjonell CV

Med en profesjonell CV øker du sjansen betraktelig for å bli innkalt til intervju for din drømmejobb. Skill deg ut i mengden med en unik og tiltalende CV laget med vår avanserte CV-bygger.

 • Fang oppmerksomheten til arbeidsgiveren.
 • Skill deg ut fra andre jobbsøkere.
 • Lag en profesjonell CV på kun 10 minutter.
 • Øk sjansene for intervju betraktelig.
 • Last ned din ferdige CV-mal direkte fra oss.
 • Forhåndsvis din CV med våre interaktive CV-bygger.
cv

LAG EN GOD CV

Kom i gang med din profesjonelle CV i dag.


CVProff

CVProff

CVProff tilbyr et bredt utvalg verktøy og ressurser for å hjelpe deg med å lage en profesjonell CV og søknad / følgebrev. Med vår avanserte CV-bygger kan du velge mellom over 15 ulike CV-maler. Vår AI-robot hjelper deg med å skrive gode oppsummeringer for både arbeidserfaring og utdanning. Med CV-byggeren kan du også tilpasse både farger, skriftstørrelse og rekkefølge på innholdet i CV-en. Det samme gjelder for våre søknadsmaler. Her får du komplette følgebrev i ulike design, og AI-roboten hjelper deg med å utforme gode tekster basert på stillingen du skal søke på. Vårt mål er å hjelpe deg med å lande drømmejobben, ved å gi deg de beste verktøyene og ressursene.


Relaterte artikler