Hvilke ferdigheter bør du inkludere på CV-en?
Når du skal velge hvilke ferdigheter du skal inkludere på CV-en, er det viktig at du tilpasser ferdighetene til stillingen du søker på. De fleste stillingsannonser inkluderer en liste over ønskede kvalifikasjoner, og krav til stillingene. Denne listen kan gi deg en pekepinn på hvilke ferdigheter arbeidsgiveren vil verdsette.
Samtidig er det lurt å inkludere et variert utvalg av ferdigheter på CV-en. På denne måten kan du vise arbeidsgiveren at du har både de tekniske ferdighetene som kreves for stillingen, samtidig som du har personlige egenskaper som gjør deg til en god kollega.
Selv om myke ferdigheter er viktige, bør du likevel ikke undervurdere betydningen av harde ferdigheter. Disse ferdighetene er spesifikke for en gitt bransje eller stilling, og er nødvendige for å kunne utføre de tekniske oppgavene.
Vi gir deg nå eksempler på ulike kategorier, både for myke og harde ferdigheter.
Eksempler på myke ferdigheter
- Kommunikasjonsevner: Gode kommunikasjonsevner er viktig i de fleste yrker. Dette inkluderer både evnen til å formidle informasjon tydelig, og evnen til å lytte til andre.
- Samarbeidsevner: Evnen til å samarbeide med andre, og jobbe effektivt i team.
- Problemløsning: Evnen til å identifisere, analysere og løse problemer som oppstår.
- Kreativitet: Evnen til å tenke kreativt, og komme med nye ideer og løsninger.
- Organisering: Evnen til å organisere og planlegge arbeidet ditt, og prioritere oppgaver.
- Fleksibilitet: Evnen til å tilpasse deg endringer og utfordringer som oppstår.
- Stresstoleranse: Evnen til å håndtere stress og pressede situasjoner.
- Empati: Evnen til å forstå og sette seg inn i andres følelser og perspektiver.
- Lederegenskaper: Evnen til å motivere og lede andre. Dette inkluderer også evnen til å ta ansvar og treffe beslutninger.
Eksempler på harde ferdigheter
- Datakompetanse: Inkluderer ferdigheter innenfor bruk av dataprogrammer, analyseverktøy, programmering og lignende.
- Språkkunnskaper: Kunnskaper innen ulike språk. Dette kan både være morsmål og fremmedspråk.
- Regnskapsferdigheter: Inkluderer ferdigheter innenfor budsjettering, regnskapsføring, økonomistyring og lignende.
- Markedsføring: Inkluderer ferdigheter innenfor digital markedsføring, markedsstrategi, sosiale medier og lignende.
- Prosjektledelse: Inkluderer ferdigheter innenfor prosjektplanlegging, prosjektstyring, gjennomføring av prosjekter med mer.
- Maskinlæring og AI: Inkluderer ferdigheter innenfor maskinlæring, kunstig intelligens, dataanalyse og lignende.
- Elektrikerferdigheter: Inkluderer ferdigheter innenfor installasjon, vedlikehold og reparasjon av elektriske systemer og lignende.
- Bygg- og anleggsarbeid: Inkluderer ferdigheter innenfor byggearbeid, anleggsarbeid og lignende.
Unngå å være for generell
Når du skal velge ferdigheter til CV-en din, er det viktig at du ikke er for generell. Ferdigheter som “pliktoppfyllende”, “fleksibel” og “pålitelig” er mye brukt, men ender ofte opp med å bli for generelle.
Det er viktig at du klarer å underbygge påstandene du kommer med. Velger du å bruke veldig generelle ferdigheter, kan det være vanskelig å underbygge påstanden. Samtidig vil du raskt kunne havne i “nei-bunken” hos arbeidsgiveren, da de allerede har fått 20 andre CV-er hvor ferdigheter som “pliktoppfyllende” blir fremhevet.
For generelle ferdigheter kan altså virke mot sin hensikt. Det kan enkelt og greit fremstå som om ferdigheten kun er noe man finner på. Det er derfor viktig at du klarer å underbygge påstanden gjennom relevant erfaring, utdanning eller lignende.
Hvordan bør ferdighetene vises på CV-en?
Når du har valgt ut ferdighetene du vil ha med på CV-en, er det på tide å finne ut av hvordan ferdighetene skal vises.
Egen seksjon
Når du skal presentere ferdighetene på CV-en, kan du med fordel samle dem i en egen seksjon. Med en egen seksjon vil det være enklere for arbeidsgiveren å få et raskt overblikk over ferdighetene du har, og hvorvidt de passer til stillingen.
Ved å bruke en egen seksjon vil du samtidig tydelig fremheve evner du har som er relevante til stillingen.
Tips: Med våre CV-maler kan du enkelt legge til en egen seksjon for ferdigheter. Her kan du legge inn alle relevante ferdigheter, og selv velge om de skal vises med eller uten ferdighetsnivå.
Tilknyttet erfaring
Å vise ferdigheter gjennom relevant erfaring på CV-en kan ofte være mer overbevisende enn at du bare lister opp ferdighetene i en egen seksjon. Dersom du har relevant erfaring fra en tidligere jobb, eller et kurs du har tatt, kan du vise arbeidsgiveren at du har de ferdighetene som trengs.
La oss si at du har jobbet som kundebehandler hos et forsikringsselskap. I stedet for å liste opp ferdighetene “kommunikasjon” og “konflikthåndtering”, kan du inkludere denne jobben i arbeidserfaringen. Deretter kan du legge til fritekst hvor du beskriver hvordan du har utviklet dine kommunikasjonsferdigheter og din evne til å løse konflikter.
På denne måten viser du både at du innehar ferdighetene, samtidig som du gir konkrete eksempler på hvordan du har brukt de i praksis.
Tips: Du kan gjerne bruke en egen seksjon for ferdigheter, samtidig som du underbygger påstandene gjennom relevant erfaring.
Tilpass CV-en til stillingen du søker på
Når du har valgt ut ferdighetene du ønsker å inkludere, og bestemt hvordan du skal vise dem, er det på tide å sette opp CV-en.
Som alltid er det viktig at du tilpasser CV-en til stillingen. Det er ikke anbefalt å bruke en generell CV for alle jobbene du søker på. Gjør heller små endringer i CV-en, slik at ferdighetene og erfaringene du presenterer holdes relevante.
Med vår CV-bygger kan du enkelt lage en profesjonell CV, kopiere CV-en, og tilpasse den til hver enkelt stilling du søker på.
Oppsummering
Ferdighetene du tar med på CV-en kan være avgjørende for om du lander drømmejobben eller ei. Vår anbefaling er å finne en balanse mellom myke og harde ferdigheter.
De myke ferdighetene er viktige for å vise arbeidsgiveren at du kan samarbeide, kommunisere og løse problemer i arbeidshverdagen.
Harde ferdigheter er konkrete ferdigheter du har tilegnet deg gjennom utdanning, trening eller erfaring. Det er viktig å tilpasse både myke og harde ferdigheter til stillingen du søker på.
Uansett hvilke ferdigheter du velger, er det viktig at du viser dem på en effektiv måte. Her gjelder det å underbygge påstandene du kommer med – gjerne gjennom relevant erfaring, utdanning, kurs og lignende.