CVProff

CV-malerBloggKontaktOm ossHjelpesenter
Alle artiklerCV

Hull i CV-en: Hvor alvorlig er det egentlig?

CVProff

CVProff

Hull i CV-en: Hvor alvorlig er det egentlig?

Når du skal søke jobb kan såkalte hull i CV-en ofte vekke spørsmål hos arbeidsgiverne. Det kan være utfordrende å forklare perioder med inaktivitet. Enten de skyldes personlige årsaker, sykdom, omsorgsoppgaver, eller andre faktorer.

Det er viktig å huske at hull i CV-en ikke nødvendigvis er en ulempe. Med riktig tilnærming kan du vise at disse periodene har bidratt til personlig og faglig vekst.

I denne artikkelen dekker vi ulike årsaker til hull i CV-en, og hvordan de kan forklares på en konstruktiv måte. Samtidig ser vi på ulike situasjoner hvor det er mulig å fylle hullene i CV-en.

Kortversjonen

 • Hva er hull i CV-en?
  • Et hull i CV-en er en periode uten formell jobb eller utdanning.
  • Kan variere fra noen måneder til flere år.
  • Ofte sett på som et tabu, men er vanligere og mer akseptert enn mange tror.
 • Årsaker
  • Friår: Brukes ofte til reiser eller personlig utforskning.
  • Medisinske årsaker og sykdom: Utenfor din kontroll, viktig å være ærlig så lenge du er komfortabel med det.
  • Aktivt jobbsøkende: Kan vare lenge i tøffe arbeidsmarkeder. Lønner seg å vise til aktiviteter som kurs eller frivillig arbeid.
 • Reaksjoner fra arbeidsgiverne
  • Bekymringer og forventninger: Bekymringer om arbeidsetikk og stabilitet, men åpenhet kan berolige.
  • Varighet: Korte hull ofte oversett, lengre opphold krever ofte mer forklaring.
 • Forklare hull i CV-en
  • Vær åpen og ærlig: Fremhev personlig og faglig vekst i perioden.
  • Ikke skam deg: Fokuser på læring og utvikling fra perioden, ikke betrakt det som en svakhet.
 • Fylle hull i CV-en
  • Kurs og sertifiseringer: Demonstrerer kontinuerlig læring.
  • Frivillig arbeid og verv: Viser engasjement og bidrag til samfunnet.
  • Reiser: Kan inkluderes hvis de har bidratt til personlig eller faglig utvikling.

Først og fremst: Hva er hull i CV-en?

Et hull i CV-en er enkelt og greit en periode der hvor du ikke har vært formelt ansatt hos noen, og ikke har noen dokumentasjon på hverken jobb eller utdanning. Hull i CV-en kan omfatte alt fra noen få måneder, til flere år.

Med tiden har det nærmest blitt tabu å ha hull i CV-en. Men slike perioder er faktisk vanligere enn det mange tror, og kan skyldes mange ulike årsaker. Og årsakene kan ofte være helt legitime, og trenger ikke nødvendigvis være noe som skremmer vekk arbeidsgiverne.

Selv om hull i CV-en kan virke som en stor utfordring når du skal søke jobb, er det viktig å huske på én ting. Nemlig at arbeidsgivere ofte forstår at karriereveier ikke alltid er helt lineære, og at det kan oppstå perioder i livet hvor man står utenfor arbeidslivet.

Bruk våre CV-maler

Kom i gang med vår CV-bygger, og lag din profesjonelle CV på noen få minutter.

cta

Ulike årsaker til hull i CV-en

Hull i CV-en kan altså ha mange forskjellige årsaker. Noen ganger er de planlagte, mens andre ganger er de uforutsette. Å kjenne til noen av de vanligste årsakene kan hjelpe både jobbsøkere og arbeidsgivere til å forstå situasjonen bedre.

Det klassiske friåret

Det klassiske friåret er veldig vanlig, spesielt blant unge voksne. Mange velger å ta et friår fra studier eller jobb for å reise og utforske nye interesser.

Et hull på CV-en på grunn av et friår vitner sjeldent om noe negativt. Et friår bidrar gjerne til personlig utvikling, og man får ofte bedre forståelse av egne styrker og interesser. Man blir rett og slett bedre kjent med seg selv.

Selv om et friår kan sees som et avbrudd fra det ordinære arbeidslivet, vil faktisk mange arbeidsgivere verdsette akkurat dette.

Medisinske årsaker og sykdom

Medisinske årsaker og sykdom er en annen vanlig grunn til perioder uten jobb eller utdanning på CV-en. Slike perioder kan være korte eller langvarige, og er ofte utenfor din kontroll.

Så lenge du er komfortabel med det, lønner det seg som oftest å være ærlig i disse situasjonene. Du trenger på ingen måte å gå i detalj. Eksempelvis kan du forklare at perioden ble brukt til å håndtere personlig helse, og at du nå er motivert og klar for å komme ut i arbeidslivet igjen.

Aktivt jobbsøkende

Det er jo ikke alltid slik at det er så lett å få seg ny jobb. Kanskje har du blitt permittert eller oppsagt, og søkt etter ny jobb over en lengre periode.

Noen ganger finner man ny jobb relativt raskt, mens andre ganger kan det ta flere måneder – til og med år.

Om oppholdet er veldig langt, vil nok enkelte arbeidsgivere kunne spørre seg om hvorfor det har tatt så lang tid å finne en ny jobb. Likevel er det helt greit å føre opp at man aktivt har søkt jobb gjennom perioden. Da viser du i det minste at du er motivert for å komme tilbake til arbeidslivet.

Slik kan arbeidsgiverne reagere

Når en arbeidsgiver skal vurdere opphold i CV-en din, må du nok regne med varierte reaksjoner. Her vil det avhenge av både bransje og bedriftskultur. I tillegg vil det også avhenge av holdningene til arbeidsgiveren selv.

Å forutse hvordan en arbeidsgiver vil reagere på hull i CV-en er umulig. Det er imidlertid noen vanlige tanker og reaksjoner som ofte kommer til overflaten i rekrutteringsprosessen.

Bekymringer og forventninger

Først og fremst vil nok arbeidsgiveren kunne bekymre seg om hvorfor det er et hull i CV-en, om det ikke kommer tydelig frem. Typiske tanker her er arbeidsetikk hos deg som jobbsøker, og evnen til å stå i en jobb over lengre tid.

Det de fleste arbeidsgivere forventer er at du er ærlig og åpen om periodene uten jobb eller utdanning på CV-en. De ser gjerne også etter om du har brukt tiden på noe konstruktivt. Kanskje har du tatt noen kurs, eller bidratt med frivillig arbeid på en eller annen måte?

Et hull i CV-en som kan forklares vil ofte berolige arbeidsgiveren, og til og med fremheve dine evner til å håndtere endringer og utfordringer.

Tips: Om du har hull i CV-en kan det ofte lønne seg med en rask telefonsamtale etter du har sendt inn CV og søknad. Her får du muligheten til å forklare oppholdene på en god måte.

Bruk våre CV-maler

Kom i gang med vår CV-bygger, og lag din profesjonelle CV på noen få minutter.

cta

Varighet

Varighetene på hullene i CV-en har utvilsomt mye å si. Korte perioder på noen få måneder vil i mange tilfeller oversees. Det er eksempelvis helt vanlig å ta et par måneder “ferie” når man bytter jobb. Eller at det kan ta litt tid å finne en jobb rett etter man er ferdig med utdanningen.

Lengre avbrudd, derimot, vil ofte kreve en mer detaljert forklaring. Du trenger selvfølgelig ikke dele mer enn det du er komfortabel med – spesielt om det er av medisinske årsaker.

Tips: Arbeidsgivere verdsetter ærlighet. Vær så ærlig du kan om hullene i CV-en, innenfor det du er komfortabel med.

Slik kan du forklare hullene

Å forklare hullene i CV-en på en god måte vil altså øke sjansene dine for å gjøre et positivt inntrykk, og ikke minst. Øke sjansene for at du faktisk får jobben.

Vær åpen og ærlig

Vi har allerede vært inne på temaet. Så langt det lar seg gjøre bør du være åpen og ærlig ovenfor arbeidsgiveren. Et lengre opphold i CV-en som ikke kan forklares på noen som helst måte, vil som regel alltid sees på som negativt. Du trenger selvfølgelig ikke dele alt med arbeidsgiveren, men litt informasjon bør du forsøke å gi.

Arbeidsgivere vil sette pris på at du er åpen, og det vil vise både integritet og selvinnsikt. Sagt med andre ord: Ved å være åpen viser du selvtillit!

Ikke skam deg over perioder med manglende jobb

Det er viktig at du ikke snakker deg selv ned. Som vi nevnte i starten av artikkelen. Perioder uten formell utdanning og jobb er ganske så vanlig. Du trenger ikke å skamme deg over noen hull i CV-en her og der.

Når du snakker med arbeidsgiveren om periodene bør du heller fokusere på hva du lærte, og hvordan periodene har bidratt til å utvikle deg som person.

Kanskje stod du en lengre periode uten jobb på grunn av et tøft arbeidsmarked. Her kan du argumentere med at det styrket deg som person å stå i denne situasjonen, preget av mye usikkerhet og frustrasjon.

Eller kanskje du har måttet ta deg av et sykt familiemedlem. Her kan du fremheve ferdigheter som tålmodighet og empati.

Nøkkelen er altså at periodene uten jobb og utdanning ikke nødvendigvis trenger å være så negative som du først har tenkt. Det er mye å hente i hvordan du selv forklarer periodene.

Noen hull i CV-en kan faktisk fylles

OK. Kanskje sitter du og jobber i vår CV-bygger og innser at du har noen perioder på CV-en hvor du ikke har noe spesielt å fylle inn. Med litt kreativitet kan det godt være at du kan fylle disse periodene med noe meningsfylt, som styrker CV-en.

Inkluder kurs og sertifiseringer

Vært arbeidsledig, men tatt et kurs på nett? Eller kanskje du har tatt noen sertifiseringer som er relevant til bransjen du skal søke på? Det er bare å legge det til!

Frivillig arbeid og verv

Om du har tatt på deg noen verv, eller drevet med frivillig arbeid, bør det utvilsomt inkluderes på CV-en. Her kan det være snakk om alt fra styreverv i et borettslag, til frivillig arbeid på en matstasjon eller lignende.

Slik legger du til ekstra seksjoner i vår CV-bygger

Ekstra seksjoner i CV-bygger for å fylle hull i CV-en

For å legge til ekstra seksjoner på CV-en scroller du helt ned til bunnen av vår CV-bygger. Her finner du de vanligste seksjonene som kan inkluderes på en CV.

Om seksjonene ikke skulle passe helt til din erfaring, er det bare å legge til en av de. Du kan nemlig endre navn på seksjonene, slik at de presenteres slik du selv ønsker på CV-en.

Sikre deg et intervju til drømmejobben med CVProff

Lag din profesjonelle CV på kun 10 minutter. Design og utform din CV-mal og søknad fra hvor som helst, og last ned direkte fra vår CV-bygger.

cv

LAG EN GOD CV

Kom i gang med din profesjonelle CV i dag.


CVProff

CVProff

CVProff tilbyr et bredt utvalg verktøy og ressurser for å hjelpe deg med å lage en profesjonell CV og søknad / følgebrev. Med vår avanserte CV-bygger kan du velge mellom over 15 ulike CV-maler. Vår AI-robot hjelper deg med å skrive gode oppsummeringer for både arbeidserfaring og utdanning. Med CV-byggeren kan du også tilpasse både farger, skriftstørrelse og rekkefølge på innholdet i CV-en. Det samme gjelder for våre søknadsmaler. Her får du komplette følgebrev i ulike design, og AI-roboten hjelper deg med å utforme gode tekster basert på stillingen du skal søke på. Vårt mål er å hjelpe deg med å lande drømmejobben, ved å gi deg de beste verktøyene og ressursene.


Relaterte artikler