CVProff

CV-malerBloggKontaktOm ossHjelpesenter
Alle artiklerCV

Bilde på CV-en: Bør du ha det eller ikke?

CVProff

CVProff

Bilde på CV-en: Bør du ha det eller ikke?

Det er mange som er usikre på om man bør ta med et bilde av seg selv på CV-en eller ikke. Og det er ikke rart.

Her er det nemlig mange ulike meninger, både blant arbeidsgiverne og jobbsøkerne. Mens noen mener at et bilde vil gi CV-en et personlig preg, mener andre at bildet kan føre fokuset vekk fra det som faktisk er viktig. Nemlig selve CV-en.

Om du vil ha et definitivt svar på om et bilde er å anbefale eller ikke, må vi altså skuffe deg. Det vi derimot kan gjøre er å hjelpe deg med å forstå fordelene og ulempene ved å bruke et bilde eller ikke. På tampen gir vi deg samtidig gode tips for hva slags bilde du bør bruke, om du velger å gå for det.

Bilde på CV: Kortversjonen

 • Ingen fasit: Det er delte meninger blant både arbeidsgivere og jobbsøkere om man bør inkludere bilde på CV-en.
 • Fordeler med å bruke bilde på CV-en:
  • Gir CV-en et personlig preg.
  • Kan gjøre CV-en mer minneverdig og visuelt interessant.
  • CV-en kan enklere skille seg ut i mengden.
 • Ulemper med å bruke bilde:
  • Risiko for diskriminering basert på utseende.
  • Kan distrahere fra de faktiske kvalifikasjonene og erfaringene.
 • Valg av CV-maler:
  • Våre CV-maler støtter bruk både med og uten bilde.
 • Råd for valg av bilde på CV:
  • Bruk et profesjonelt profilbilde med nøytral bakgrunn.
  • Kle deg passende for stillingen og velg rene, formelle klær.
  • Unngå bilder fra uformelle settinger som tur og fest.
  • Bruk et nylig bilde som representerer ditt nåværende utseende.

Fordeler med å bruke bilde på CV-en

Valget om man skal ha et bilde på CV-en eller ikke er altså et litt kontroversielt tema. Likevel kommer man ikke vekk fra at et bilde kan ha en hel del fordeler.

En av de mest åpenbare fordelene er at CV-en får et mer personlig preg. Med et godt og velvalgt bilde kan du formidle både profesjonalitet og kreativitet ovenfor arbeidsgiveren. Her kan altså et bilde bidra til at akkurat din CV skiller seg ut i mengden.

Samtidig kan et bilde på CV-en gjøre hele søknaden mer “minneverdig”. Mens en ren tekstbasert CV fort kan forsvinne i mengden, kan et bilde gjøre CV-en din mer visuelt interessant for arbeidsgiveren. CV-en kan rett og slett bli enklere å huske, da arbeidsgiveren får et ansikt å knytte den opp mot.

Bruk våre CV-maler

Kom i gang med vår CV-bygger, og lag din profesjonelle CV på noen få minutter.

cta

Ulemper med bilde på CV-en

Selv om et bilde på CV-en kan ha sine fordeler, er det viktig at du også er klar over ulempene. Og de er det flere av.

En av de største, og mest alvorlige ulempene er diskriminering basert på utseende. Selv om de fleste hevder det ikke er slik, kommer man nok ikke vekk fra at det i enkelte tilfeller vil kunne dannes fordommer mot søkeren basert på utseendet. Slike hendelser er rett og slett totalt ødeleggende for en rettferdig ansettelsesprosess.

Samtidig kan et bilde føre fokuset vekk fra det som faktisk er viktig på CV-en. Nemlig kvalifikasjonene, erfaringene og egenskapene du innehar.

Det sies at arbeidsgivere i snitt bruker 10 – 20 sekunder på hver CV. Her er det altså snakk om dyrebare sekunder, og ved å bruke et bilde kan du risikere at arbeidsgiveren ikke får med seg at du faktisk er en veldig god match til stillingen.

Burde krav om bilde på CV-en gjøres ulovlig?

I enkelte land, slik som USA, er det faktisk ulovlig for arbeidsgivere å kreve at søkerne inkluderer bilde av seg selv på CV-en.

Heldigvis er det svært sjeldent man ser slike krav i Norge. Vi er uansett helt klare i vår oppfatning. Krav om bilde på CV burde så absolutt ikke være lovlig.

CV-maler både med og uten bilder

Hvorvidt du inkluderer et bilde på CV-en er en beslutning du må ta 100% selv. Vi har gitt deg både fordelene og ulempene det kan medføre. Vi håper det har hjulpet deg til å ta en avgjørelse om du vil bruke et bilde eller ikke.

Uavhengig av om du velger en CV med eller uten bilde, støtter samtlige av våre CV-maler begge deler. Malene er utformet slik at designet automatisk tilpasses dersom du velger å inkludere et bilde.

Sikre deg et intervju til drømmejobben med CVProff

Lag din profesjonelle CV på kun 10 minutter. Design og utform din CV-mal og søknad fra hvor som helst, og last ned direkte fra vår CV-bygger.

Bestemt deg for å bruke bilde? Dette bør du tenke på

Om du først har valgt å bruke et bilde på CV-en, er det viktig å være bevisst på hvordan du presenterer deg. Et velvalgt bilde kan heve CV-en til et nytt nivå, mens et mindre godt bilde kan ha fullstendig motsatt effekt – uavhengig av kvalifikasjonene dine ellers.

Tenk profilbilde

Bildet du velger å bruke bør være et typisk profilbilde. Her snakker vi ikke om profilbilder som brukes på sosiale medier, men heller om bilder som stort sett viser ansiktet ditt.

Unngå bilder tatt fra lang avstand, og velg heller et bilde som tydelig viser ansiktet ditt.

Nøytral bakgrunn

Unngå distraksjoner i bakgrunnen av bildet. En nøytral bakgrunn, for eksempel en ensfarget vegg, vil sørge for at fokus er på deg som søker og ikke på omgivelsene.

Bekledning

Kle deg i klær som passer til den stillingen du søker på. Velg en klesstil som er passende for bransjen og selskapet du søker hos. Ofte er det lurt å velge et formelt antrekk, og selvfølgelig – rene og velstelte klær.

Unngå turbilder og lignende

Tur-, strand- og festbilder bør stort sett ikke inkluderes på en CV. De egner seg perfekt til sosiale nettverk, men på CV-en bør profesjonalitet være i fokus.

Sørg samtidig for at bildet er av god kvalitet. Unngå uklare og uskarpe bilder.

Bruk et relativt nytt bilde

Velg et bilde som er representativt for hvordan du ser ut i dag. Sørg for at bildet er relativt nytt, slik at det gir et riktig bilde av deg som søker.

Bruk våre CV-maler

Kom i gang med vår CV-bygger, og lag din profesjonelle CV på noen få minutter.

cta
cv

LAG EN GOD CV

Kom i gang med din profesjonelle CV i dag.


CVProff

CVProff

CVProff tilbyr et bredt utvalg verktøy og ressurser for å hjelpe deg med å lage en profesjonell CV og søknad / følgebrev. Med vår avanserte CV-bygger kan du velge mellom over 15 ulike CV-maler. Vår AI-robot hjelper deg med å skrive gode oppsummeringer for både arbeidserfaring og utdanning. Med CV-byggeren kan du også tilpasse både farger, skriftstørrelse og rekkefølge på innholdet i CV-en. Det samme gjelder for våre søknadsmaler. Her får du komplette følgebrev i ulike design, og AI-roboten hjelper deg med å utforme gode tekster basert på stillingen du skal søke på. Vårt mål er å hjelpe deg med å lande drømmejobben, ved å gi deg de beste verktøyene og ressursene.


Relaterte artikler